21 May, 2010

MEMO by Melodica

子供たちに音楽を届けるMEMOという活動に参加しています。ハーグでは最初となった僕の訪問を託児施設のサイトに4月9日の記事で取り上げていただきました。
Original, http://bit.ly/auT9t2

Kindercentrum Saïd Dakの記事より (WEBより転載、翻訳:橋本)
2010年4月9日(金)

音楽の探検

Saïd Dak託児センターではこれまでも「思い出に残る時間」を提供してきました。そしてこの度、Memorabele Momenten財団(MEMO)とともに、子供たちがパフォーミングアートと触れ合う機会を持てるようにしました。MEMOは子供たちの成長を応援し、彼らの世界を広げ、日々を豊かにすることを目指しています。

初日は、MEMOミュージシャンのトモがメロディカを持って登場。子供たちはみんなカーペットに丸くなって座りました。トモが歌い始めた時から、本当に静かになって子供たちはじっと見つめ、聞き入っていました。トモは息を吹き込むホースを紹介。そして、鍵盤の部分を弾いてみせました。音楽や動きを使って、子供たちの注意を引きつけました。それは驚きと発見の時間と呼ぶに相応しいものでした。ある子は笑い、ある子は手を叩き、また何人かは立ち上がって踊ろうとしました。一番最後には、子供たちがメロディカの鍵盤を押して演奏もさせてもらえました。

子供たちが夢中になって発見する様子を見るのは楽しいものでした。彼らが日常と違った、まだ知らないものに触れられるチャンスを与えることは素晴らしい事です。そして、この素晴らしい学びの機会を彼らは今後もさらに持つ事になるでしょう。

Saïd Dak託児センターはデイケアと学外活動を提供しています。

///////////original////////////////////
vrijdag, 09 april 2010

"Op ontdekkingsreis in de muziek"

Kindercentrum Saïd Dak heeft sinds een tijdje wel erg gedenkwaardige momenten. Zo komt Stichting Memorabele Momenten (MEMO) geregeld langs om de kinderen bekend te maken met podiumkunst. MEMO stimuleert op speelse wijze hun ontwikkeling, vergroot hun wereld en verrijkt hun dagelijkse leven.

Op de eerste MEMO-dag kwam muzikant Tomo langs met een melodica. Alle kinderen hadden zich in een kring op het kleed verzameld. Vanaf het moment dat Tomo begon met zingen was het muisstil en zat ieder kind gefascineerd te kijken en te luisteren. Tomo liet de kinderen kennismaken met het blaasslangetje. Daarna kwam het toetsgedeelte van de melodica aan bod. Door middel van liedjes en bewegingen wist hij de kinderen hun aandacht vast te houden. Het moment zelf valt het beste te omschrijven als een verwonderd ontdekkingsmoment. Op sommige gezichten verscheen een glimlach, sommige klapten in de handen en enkele gingen staan om een danspasje te wagen. Aan het eind mochten de kinderen op de toetsen van de melodica drukken.

Het was mooi om de kinderen zo geboeid te zien ontdekken. Voor hen is het fijn dat ze naast de dagelijkse begeleiding iets extra’s aangeboden krijgen wat voor hen nog niet bekend is. En deze prachtige leermomenten zullen ze nog vaker gaan beleven.

Kindercentrum Saïd Dak biedt dagopvang en buitenschoolse opvang.

No comments:

Post a Comment

Please feel free to comment!
日本語も歓迎です。